8 mythes over eetstoornissen

Er bestaan nogal wat misvattingen rondom eetstoornissen, terwijl feitenkennis en bewustzijn juist belangrijk zijn in de strijd tegen eetproblemen. Wij ontkrachten 8 mythes om het stigma en onwetendheid tegen te gaan.

 1. Alle mensen met een eetstoornis zijn mager

  De meeste mensen met een eetstoornis, hebben géén ondergewicht. Er zijn namelijk genoeg anorexiapatiënten die niet aan de gewichtscriterium voldoen en geen diagnose krijgen, maar net zo goed anorexia hebben. Mensen met binge eating disorder (BED) hebben daarentegen over het algemeen juist vaak overgewicht.

 2. Eetstoornissen komen alleen voor bij vrouwen

  1 op de 10 mensen met een eetprobleem in Nederland is mannelijk. Dit percentage ligt waarschijnlijk hoger, omdat mannen minder makkelijk voor een stoornis durven uit te komen. Zij zijn meer geneigd zich hiervoor te schamen.

 3. Boulimia is te herkennen aan iemands lichaamsgewicht

  Ondanks heftige eetbuien hebben boulimia patiënten meestal gewoon een gezond BMI. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien. 

 4. Je kunt niet genezen van een eetstoornis

  Veel deskundigen beweren dat je nooit geheel kan herstellen van een eetstoornis. Volgens hen zal je altijd symptomen blijven ervaren. Toch blijkt uit een onderzoek (2016) van Massachusetts General Hospital dat twee op de drie vrouwen vindt volledig herstelt te zijn van haar eetstoornis. 

 5. Je valt af van laxeermiddelen

  Het heeft om af te vallen totaal geen zin om laxeerpillen in te nemen. Deze middelen onttrekken het lichaam van vocht. Dat heeft op lange termijn geen invloed op het gewicht of vetpercentage. Het droogt het lichaam alleen uit. Dat is juist gevaarlijk, want het kan leiden tot nierproblemen, stress, vermoeidheid en hoofdpijn.

 6. Een eetstoornis is een keuze

  Een eetstoornis een psychische ziekte. Een ziekte is geen keuze. Ervoor in behandeling gaan is wel een beslissing. 

 7. Je kan alleen overlijden aan anorexia

  Jaarlijks overlijden er in Nederland minstens vijftien mensen aan de gevolgen van anorexia. Hiermee heeft deze eetstoornis de hoogste kans op vroegtijdige sterfte. Echter kosten psychische problemen als gevolg van een eetstoornis nog de meeste levens; denk aan het hoge aantal zelfmoorden en medische complicaties. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er evenveel patiënten overlijden aan de gevolgen van psychische problemen bij anorexia als bij boulimia.

 8. Hoe lager het gewicht hoe ernstiger het eetprobleem

  Gewicht heeft niets te maken met de ernst van een eetstoornis. Vaak hebben mensen met boulimia een normaal gewicht, maar zij kunnen net zo veel problemen ervaren als iemand met ondergewicht. Dat geldt hetzelfde voor andere eetstoornissen. De ernst zit hem in de stoornis en niet in het gewicht.

   

6/12/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...