8 tips voor meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is iets waar je voor moet werken wil het gaan groeien. Vooral in de periode van herstel kan dit een punt zijn dat je nog mist, of misschien kan het wel een opfrisbeurt gebruiken. Wij hebben een paar tips op een rij gezet om je hierbij te helpen!

Baby steps
Werk met kleine stappen om je herstel beter te laten voortduren. Zo gun je jezelf het gevoel dat je wint. Werk met een lijst voor een dag in plaats van een week en zie kleine dingen ook als een overwinning. Hoe meer stappen je zet, hoe sneller je zelfvertrouwen groeit. En onthoud dit: kleine stappen maken samen een hele grote!

Positief denken
Let op hoe je in je hoofd over jezelf denkt en praat. Als het over onszelf gaat zijn we vaak onnodig hard. We hebben allemaal wel eens een slechte dag waarop alcohol de enige uitweg lijkt te zijn. Hou in gedachten: ik kan dit! Ik ben een vechter! Een volhouder! Focus je op de leuke, positieve en mooie dingen die dag en jezelf.

Stilstaan bij prestaties
Kijk eens terug op de vooruitgang die je al hebt geboekt. Zo krijg je ook meer zelfvertrouwen. Welke stappen heb je al in de goede richting gezet? Dacht je twee jaar geleden niet dat je nooit van de alcohol af zou komen terwijl je nu al een jaar nuchter bent? Focus je op de dingen die je wél hebt gedaan en gehaald.

Geduld is een schone zaak
Besef dat het opbouwen van zelfvertrouwen tijd kost. Rome is niet in één dag gebouwd en jij bent niet van de ene op de andere dag nuchter geworden. Ook zelfvertrouwen (terug) krijgen kost tijd. Blijf er aan werken en je merkt dat je je na een aantal weken al een stuk beter voelt.

Doen alsof
Gedraag je vaker alsof je veel zelfvertrouwen hebt. Fake it till you make it! Loop de winkel in met je kin omhoog, je borst vooruit en een glimlach op je gezicht. Lach naar die ene man of vrouw waarvan je weet dat die minachtend over je denkt. Vanaf nu sta jij daar boven. Waarom? Omdat jij het waard bent.

‘Ik ben dankbaar voor..’
Maak een lijstje van dingen waar jij dankbaar voor kunt zijn. Het feit dat je naar de bar gaat en de verleiding kan weerstaan, die overtollige kilo’s die je bent verloren nadat je nuchter bent geworden, je sponsor die je keer op keer motiveerde: dankbaarheid en tevredenheid zijn geweldige manieren om je zelfvertrouwen te vergroten.

Iedereen maakt fouten
Schaam je je voor de fouten die je hebt gemaakt? Laat het los. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar wat kun je er nu nog aan doen? Werk aan een betere jij, schrijf het van je af en maak de belofte met jezelf dat je beter bent dan toen. What doesn’t kill you makes you stronger. Sommige dingen gebeuren nou eenmaal – en weer door..

Love yourself
Door echt van jezelf te houden, word je minder afhankelijk van de liefde en goedkeuring van anderen. Misschien heb je het wel eens gehoord: hoe kan iemand anders van jou houden als je niet van jezelf houdt?

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...