Aantal Vlaamse rokende jongeren gehalveerd

Minder dan 10 procent van de Vlaamse jongeren rookt nog dagelijks. Het aandeel is in vijf jaar meer dan gehalveerd. Wel is er een groot verschil tussen jongeren met laag- of hoogopgeleide ouders. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête van wetenschappelijk instituut Sciensano.

Een steeds grotere groep jongeren in Vlaanderen begint nooit met roken. Dit komt mogelijk door de accijnsverhogingen. De prijs is voor jongeren een belangrijk argument. Daarnaast vinden ze roken niet meer cool, omdat het ongezond is en omdat alle peuken die op straat terechtkomen niet ecologisch zijn.

Onder de kinderen van laagopgeleide ouders rookt in België een kwart. Een groep jongeren groeit nog op in een milieu waar roken als heel normaal wordt gezien, hierdoor zijn ze op gezondheidsvlak erg benadeeld.

De Gezondheidsenquête, die om de vijf jaar wordt gehouden, bevat voor het eerst ook cijfers over de e-sigaret. Jongeren experimenteren er vaak mee, ook als ze nog nooit een sigaret hebben gerookt. De overgrote meerderheid stopt daar wel snel mee.

07-10-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...