Aanzetten tot anorexia strafbaar in Frankrijk

Wie in Frankrijk aanmoedigt tot extreem vermageren – bijvoorbeeld door pro-ana websites – kan een jaar celstraf of 10.000 euro boete krijgen. Het Franse parlement heeft dit als wetsvoorstel aangenomen.

Op pro-ana websites moedigen jongens en meisjes elkaar aan om op een zeer ongezonde manier zo dun mogelijk te worden. Ze leggen aan elkaar uit hoe je het makkelijkst kunt braken, vertellen dat je het best laxeerpillen kunt gebruiken en geven tips over hoe je kunt verbloemen dat je zo’n beetje de hele dag niets eet. Dankzij de nieuwe wet kan de Franse justitie vanaf nu actie ondernemen om dergelijke aanmoedigingen te verwijderen. Gebeurt dat niet, dan hangt de ‘analovers’ (een veelgebruikte nickname op de websites) een strafvervolging boven het hoofd.

De aangenomen wet is een aanpassing van een eerder initiatief van parlementslid en arts Olivier Veran, die modellenbureaus wilde verbieden om met te magere modellen te werken. Dat voorstel werd echter afgewezen omdat het in de praktijk moeilijk te handhaven is en discriminatie in de hand zou werken; niet ieder superdun model heeft een eetstoornis.

In Nederland geldt een dergelijke wet niet. Hier worden pro-ana websites voorzien van een waarschuwing.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...