Abrupt stoppen met roken of langzaam afbouwen?

In een keer stoppen met roken werkt beter dan langzaam afbouwen. Dit blijkt uit een studie van Britse onderzoekers verbonden aan de universiteiten van Londen, Oxford en Birmingham. In de studie werden 697 deelnemers verdeeld in twee groepen, de eerste groep stopte per direct en de andere bouwde het langzaam af.

Beide groepen hadden de mogelijkheid om nicotinevervangers te gebruiken, zoals nicotinepleisters en kauwgom. Na vier weken bleek meer dan de helft van de per direct gestopte groep geen sigaret meer gerookt te hebben. Slechts veertig procent van de deelnemers in de afbouwende groep is het gelukt om van de sigaret af te blijven. 

Het verschil in stoppogingen leek te ontstaan doordat de groep wat minderde meer moeite had met een sigaret te laten liggen. Dit zorgde voor een afschrikkend effect op definitief stoppen. De strategie om gelijk te stoppen werkt het beste bij mensen die voor altijd willen stoppen. Voor degene die een tabak-vrije toekomst nog niet helemaal zien zitten, is minderen al een stap in de goede richting.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...