De nieuwe Lef ligt in de winkel!
In een keer stoppen met roken werkt beter dan langzaam afbouwen. Dit blijkt uit een studie van Britse onderzoekers verbonden aan de universiteiten van Londen, Oxford en Birmingham. In de studie werden 697 deelnemers verdeeld in twee groepen, de eerste groep stopte per direct en de andere bouwde het langzaam af.
Beide groepen hadden de mogelijkheid om nicotinevervangers te gebruiken, zoals nicotinepleisters en kauwgom. Na vier weken bleek meer dan de helft van de per direct gestopte groep geen sigaret meer gerookt te hebben. Slechts veertig procent van de deelnemers in de afbouwende groep is het gelukt om van de sigaret af te blijven.
Het verschil in stoppogingen leek te ontstaan doordat de groep wat minderde meer moeite had met een sigaret te laten liggen. Dit zorgde voor een afschrikkend effect op definitief stoppen. De strategie om gelijk te stoppen werkt het beste bij mensen die voor altijd willen stoppen. Voor degene die een tabak-vrije toekomst nog niet helemaal zien zitten, is minderen al een stap in de goede richting.
Onderzoekers van Brijder verslavingszorg en het AMC in Amsterdam hebben een nieuwe behandeling gevonden voor langdurige cocaïneverslaving. Het voorschrijven van langwerkende dexamfetamine resulteerde in een aanzienlijke vermindering van het cocaïnegebruik.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Het Trimbos-instituut doet om het jaar onderzoek naar middelengebruik bij jongeren tussen de 16 en 18 op het hbo en mbo. De resultaten van 2021 lieten geen verslechtering zien, maar ook geen verbetering. In dit artikel sommen we de belangrijkste bevindingen op.