Nergens zijn er meer internetverslaafden dan in Azië. Met name gaming onder jongeren is daar een erkend probleem. Het verslavingspercentage is zo hoog geworden dat er honderden strenge bootcampbehandelingen gestart zijn die deze verslaafde jongeren moeten genezen.

De meningen of internetverslaving wel echt bestaat lopen uiteen. Kan internetgebruik in zijn gehele breedte een verslaving zijn? China is het eerste land dat internetverslaving officieel als aandoening ziet. Het land telt meer dan 25 miljoen jonge internetverslaafden. De cijfers zijn in een aantal jaren verdubbeld.

China pakt deze moderne verslaving aan door middel van extreme bootcamps. Jongeren blijven daar zes maanden lang in een militaire omgeving. Veel van die bootcampcentra worden geleid door oud-militairen die technieken uit het leger gebruiken om de kinderen te behandelen. Het idee achter deze bootcamps is om de fysieke en mentale gesteldheid te verbeteren door keiharde discipline en hard werken. Ze koken, maken schoon en leren traditionele Chinese dans. Straffen gebeurt volop in de vorm van push-ups en sit-ups. 

Maar daar blijft het niet bij. In 2009 werd er al een 16-jarige doodgeslagen in het Chinese Nanning. Het Chinese ministerie van Gezondheidszorg verbood kort daarna lijfstraffen (nadat ze eerder ook elektroshocks verboden). Ondanks de maatregelen vielen er onlangs nog twee jonge slachtoffers.

De omstreden behandelmethode zal waarschijnlijk niet overwaaien naar het westen. De wetenschap heeft aangetoond dat liefdevolle ondersteuning en op onderzoek gebaseerde methodes effectiever en veiliger zijn. Wie nieuwsgierig is geworden kan deze fotoreportage bekijken. Een Chinese fotograaf bezocht het Qide opleidingscentrum in Beijing dat een dergelijke bootcamp aanbiedt. En in deze korte documentaire zie je op video hoe het er aan toe gaat in China.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...