Afslankmedicijn locaserine (nog) geen wondermiddel

Het afslankmiddel locaserine werkt. Het medicijn werd door een team onder leiding van onderzoeker dr. Erin A. Bohula van het Bingham and Woman ziekenhuis in Boston getest bij mensen met overgewicht of obesitas. Volgens de onderzoekers moet er nog wel meer onderzoek worden gedaan voordat locaserine het wondermiddel mag worden genoemd.

Dat meldt de nieuwssite van het tijdschrift Medisch Contact. Onder de twaalfduizend deelnemers van Bohula’s onderzoek werden twee groepen gemaakt. De locaserinegroep was gemiddeld 4,2 kilo afgevallen. De andere groep verloor gemiddeld 1,4 kilo. Vermoeidheid, misselijkheid en hoofdpijn namen twee keer meer af door het medicijn. Ook ontstonden in de locaserinegroep minder type-2 diabetesgevallen en was er verder geen significant verschil in sterfgevallen of mensen met suïcidale gedachten.   

Locaserine is een stof die de eetlust remt. Het bindt zich aan het gelukshormoon serotonine dat onder andere het uitzetten van de maag en het hongergevoel regelt. Door locaserine voelt de maag voller aan. Christos S. Mantzoros, professor in medicijnen aan de Harvard Medical School in Boston, vertelde eerder in een persbericht dat locaserine daarom een enorm voordeel kan zijn voor emotie-eters of patiënten met obesitas. 

Er zijn eerder afslankpillen ontwikkelt die gebaseerd waren op een soortgelijke werking. Alleen werden hierbij ernstige bijwerkingen zoals hartklepproblemen en een hoge bloeddruk geconstateerd. Ook het middel Rimonabant werd van de markt gehaald omdat het psychische klachten zou veroorzaken. Met deze voorgeschiedenis hebben Bohula e.a. extra getest op de veiligheid van locaserine, met name op hart -en vaatcomplicaties. Ondanks de vrij positieve conclusies, is er nog meer onderzoek nodig, aldus de onderzoekers. 

Datum: 29/08/2018

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...