Alcohol + cafeïne = cocaïne

Mixdrankjes van alcohol en energydrank hebben hetzelfde effect op de hersenen als cocaïne. Dit blijkt uit een onderzoek van de Purdue Universiteit in de VS.

Het onderzoek was specifiek gericht op jongeren. In de VS is het niet toegestaan is op deze leeftijdsgroep onderzoeken uit te voeren, dus werden adolescente muizen gebruikt omdat deze hersenen vergelijkbaar zijn met die van mensen. De onderzoekers zagen door de mixdrankjes blijvende veranderingen in de hersenen en het zenuwstelsel. ‘Het lijkt alsof de twee dranken samen jongeren over een grens duwen die veranderingen in hun gedrag en hun brein veroorzaakt’, aldus hoofdonderzoeker Richard van Rijn.

Deze veranderingen kwamen niet voor wanneer alleen alcohol of alleen sterke cafeïnehoudende dranken werden gedronken. Alle effecten die de onderzoekers opmerkten, zijn vergelijkbaar met de effecten van cocaïne. De muizen werden veel actiever van de mixdrank en kregen zelfs een hogere tolerantie voor de drug. Als jongeren die deze mixdrankjes vaak drinken, op latere leeftijd cocaïne  gaan gebruiken, zullen ze veel meer coke nodig hebben om hetzelfde effect te ervaren als een leeftijdsgenoot die de mixdrankjes heeft laten staan.

Datum: 27/10/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...