Alcohol in Nederland moet duurder

Er moet een minimumprijs komen voor alcoholhoudende dranken in Nederland. Hiervoor pleit STAP, het Nederlands instituut voor alcoholbeleid.

STAP doet zijn betoog op basis van de onlangs verschenen analyse van RIVM waarin het RIVM adviseerde een accijnsverhoging in te voeren. Een accijnsverhoging is volgens STAP niet voldoende omdat deze niet altijd wordt doorberekend naar de koper. Bij het invoeren van een minimumprijs kan dit niet anders.

Volgens STAP- directeur Wil van Dalen zijn de huidige prijzen van bier in de supermarkt veel te laag. Zo zijn er al flesjes te koop vanaf 21 cent. ‘Dat zijn echt bespottelijke prijzen’, aldus Van Dalen tegen RTL Nieuws. STAP zegt op hun website voor een minimumprijs van 35 cent per flesje te zijn, wat neerkomt op 8,50 per krat.

Of de minimumprijs er ook echt gaat komen, is afhankelijk van meerdere factoren. Eerst zal er een meerderheid in de Tweede Kamer voor moeten zijn. Maar een minimumprijs instellen is verboden volgens Europese regelgeving. Deze kan alleen worden omzeild als er voldoende bewijs is dat de minimumprijs een groter effect op de volksgezondheid heeft dan alleen het verhogen van accijns.

Datum: 21-10-2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...