Alcohol kills, cannabis chills

Het nieuws is voor velen wellicht een open deur, maar een nieuw onderzoek naar het effect van alcohol en marihuana op het gedrag van gebruikers concludeert dat drank de agressie doet toenemen, terwijl cannabis mensen rustiger maakt.

Dit blijkt uit Nederlands onderzoek waarvan de resultaten werden gepubliceerd in vakblad Psychopharmacology. Drie groepen mensen (zware drinkers, marihuanagebruikers en geheelonthouders) werden blootgesteld aan tests waarbij agressie werd opgewekt. In de eerste, een impliciete-associatietest, moesten ze positieve en negatieve woorden linken aan foto's die agressief en gewelddadig gedrag uitbeeldden, zoals slaan en trappen. In de tweede test speelden ze een videospel waarover hen werd verteld dat ze geld konden winnen door op knoppen te duwen. Voor en na de tests moesten de deelnemers zeggen hoe agressief ze zich voelden op een schaal van 0 tot 100. Als extra controle deden de alcohol- en wietgebruikers de test een week later nog eens nuchter over.

De onderzoekers concludeerden dat alcoholintoxicatie de subjectieve agressie in de alcoholgroep deed toenemen. De alcoholgebruikers voelden zich dus agressiever wanneer ze onder invloed waren, terwijl de wietgebruikers zich minder agressief voelden. Onderzoekers die zich bezighouden met volksgezondheid waren het er eerder al over eens dat marihuana minder schadelijk is dan alcohol. Zo is het minder verslavend dan drank en op chemisch vlak ook veel minder giftig - en dus minder dodelijk.

Datum: 25/07/2016

 

Reageer reacties (1)

Linda(27. juli 2016)

Ik ben het er totaal niet mee eens, mijn mariuana gebruik heeft op de lange duur ook tot ernstige aggressie geleid en heeft mij ook bijna mijn leven gekost. De mariuiana van de jaren 80 was leuk, maar de mariuana van nu is dodelijk, voor mij is de mariuana van nu gewoon een Hard Drug.

LEES MEER...