Alcohol niet meer gratis in Belgisch parlement

Kamerleden in België moeten toch gaan betalen voor bier, wijn en niet-alcoholische dranken in het federaal parlement in Brussel. Dat is woensdag unaniem beslist door het parlementsbestuur, zo laat Kamervoorzitter Sieffried Bracke weten in een persbericht.

Een alcoholverbod komt er niet, want daar is volgens Bracke geen aanleiding toe. ‘Het Bureau van de Kamer ziet, na het bekijken van de verbruikscijfers, geen reden om het alcoholgebruik verder te beperken’, zegt hij. ‘Zo blijkt dat de Kamerleden gemiddeld drie glazen bier en twee glazen wijn drinken per maand.’ Sterke drank is al een tijd verbannen uit het parlement.

Het gaat voorlopig nog om een principiële beslissing. Hoe hoog de kosten van de drankjes worden, is nog niet duidelijk.

Sociale controle
Sinds eind jaren negentig kunnen de Kamerleden gratis aan bier en wijn komen in het parlement. Deze regel had als doel te voorkomen dat politici ergens anders zouden gaan drinken. Met het kosteloos verkrijgen van alcohol werd de sociale controle groter.

Vlaams Parlement
Wim Soons, voorzitter van Jong CD&V, hoopt dat het Vlaams Parlement snel volgt. Daar is alcohol nog steeds gratis te verkrijgen in de koffiekamer. Maar Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) zei vorige week dat hij niet van plan is om dat te veranderen.

26/01/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...