In de discussie over seksueel overschrijdend gedrag wordt alcohol vaak niet meegenomen als factor, terwijl het wel een grote rol speelt. De Volkskrant publiceerde afgelopen week een artikel over de relatie tussen alcohol en seksueel misbruik onder studenten.

Ik hoorde verhalen over studentes die nare dingen hadden meegemaakt en slachtoffer waren van seksueel overschrijdend gedrag met alcohol in het spel. Ik schrok ervan. Vaak gaat het in discussies over seksueel overschrijdend gedrag over machtsverschillen. Vrijwel nooit gaat het over alcohol’, zegt Daphne van Paassen, journalist, docent aan Fontys Journalistiek en schrijver van het artikel. Van Paassen schrijft al zes jaar over de #MeToo discussie en misbruik, maar nog nooit is alcohol aan bod gekomen, terwijl het een grote rol speelt. 

Alcohol en seks 

‘Ik ben met verschillende experts in gesprek gegaan, van het Trimbos-instituut tot het Centrum Seksueel Geweld. Zij bevestigden het probleem’, zegt Van Paassen. Achttien procent van de studentes is ooit verkracht, dertig procent is ooit aangerand, blijkt uit onderzoek van Amnesty. 62 procent van de studenten die seksueel geweld heeft meegemaakt geeft aan dat de dader alcohol had gebruikt. 68 procent had zelf alcohol gedronken. Ook jongens zijn, wel in mindere mate, slachtoffer. Zo’n een procent van de mannelijke studenten is ooit verkracht. Alcohol vervaagt je blik en maakt het moeilijk om grenzen aan te geven en die van een ander te zien. Van Paassen: ‘Alcohol is de op een na grootste risicofactor bij onvrijwillige seksZowel de dader als het slachtoffer interpreteren dingen niet goed. Ik wil dat mensen zich daar bewust van worden. Vooral studentenverenigingen met een enorme zuipcultuur.’ Volgens Van Paassen is het een lastige discussie, omdat alcohol vaak een reden kan lijken voor victim blaming. ‘Er is maar een dader, die heeft de schuld. Maar het is toch belangrijk om de rol van alcohol bij onvrijwillige seks te erkennen.’ 

Reacties  

‘Vanuit mijn omgeving krijg ik veel reacties, ook vanuit de medische hoek. Het verhaal wordt door moeders rondgestuurd naar dochters en vriendinnen, ik hoop ook dat moeders het naar hun zoons sturen.’ Van Paassen hoopt dat studenten, maar ook de rest van de samenleving, zich bewust worden van de rol van alcohol tijdens seksuele handelingen door haar artikel. Universiteiten en studentenverenigingen hebben nu weinig tot geen aanbod in voorlichtingen over dit onderwerp. De Universiteit van Maastricht is de enige onderwijsinstelling waar aandacht wordt besteed aan alcohol en seksueel overschrijdend gedrag. Ze hoopt dat meer instellingen hieraan een voorbeeld nemen en het hoofdstuk alcohol een grotere rol gaat spelen in de voorlichting over seksueel overschrijdend gedrag. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...