Alcohol tijdens zwangerschap ook invloed op kleinkind

Alcohol tijdens de zwangerschap: kan echt niet. Nieuw onderzoek wijst ook uit dat dit niet alleen Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) bij het vruchtje in kwestie kan veroorzaken, maar ook bij zijn of haar kinderen en kleinkinderen.

Hoofdonderzoeker Kelly Huffman van de University of California: 'Er werd oorspronkelijk gedacht dat alleen de kinderen die direct blootgesteld werden aan alcohol, erdoor beïnvloed zouden worden. We hebben nu bewijs dat de effecten meerdere generaties kunnen beslaan en een negatieve impact hebben op de nieuwe generaties, die nooit blootgesteld zijn aan alcohol in de baarmoeder.'

Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen. De eerste generatie liet duidelijke FASD-kenmerken zien, maar de volgende generaties ook. Ze hadden problemen in hun hersenontwikkeling en gedragsproblemen die gelinkt zijn aan FASD, terwijl ze nooit aan alcohol blootgesteld zijn. Dit zou komen door ontwikkelingen in het hersendeel neocortex van de oorspronkelijke FASD-generatie. Die ontwikkeling zou neurobiologische gevolgen hebben die op de volgende generaties doorgegeven zouden kunnen worden. De onderzoeksresultaten kun je hier lezen.

Nog niet iedereen weet van de grote risico's die ongeboren baby's lopen als hun moeder drinkt. Daarom kun je in de volgende Lef, die in augustus komt, een update lezen van alle kennis rondom FAS.

Datum: 19/07/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...