Alcohol voor de smaak? Nee, om dronken te worden, zeggen onderzoekers

We drinken alcohol niet omdat we het lekker vinden, maar omdat we dronken willen worden. Dat blijkt uit onderzoek van Northwestern University.

Hetzelfde geldt voor koffie: we verdragen de bitterheid omdat we het effect van cafeïne fijn vinden. Onderzoekers bekeken de genetische profielen van 336.000 Europeanen en legden hen een vragenlijst voor. Daarin werd gevraagd wat ze afgelopen 24 uur gedronken hadden. Dranken werden opgedeeld in twee groepen: bitter en zoet. Onder ‘bitter’ vielen koffie, thee, grapefruitsap, rode wijn en likeur. Drankjes met suiker en fruitsap (geen grapefruit) behoorden tot de categorie ‘zoet’. Daarna werd gekeken naar het consumptiepatroon van de deelnemers. Hieruit bleek dat smaak een factor is, maar niet de belangrijkste. Het is niet duidelijk of er in het onderzoek onderscheid is gemaakt tussen mensen met een verslavingsgevoeligheid en mensen zonder verslavingsgevoeligheid.

Met de resultaten kunnen mensen met ongezonde consumptiepatronen geholpen worden, denken de onderzoekers. Victor Zhong, één van hen: ‘Voor zover wij weten, is dit het eerste uitgebreide experiment over drankgebruik, gebaseerd op smaak.’

6/5/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...