Alcoholbeleid zorgt voor felle discussie in Belgische regering

Het Belgische alcoholdebat is afgelopen weekend hoog opgelopen. Politici van de regeringspartijen Open Vld en CD&V staan hierin lijnrecht tegenover elkaar.

Maggie de Block, minister van Volksgezondheid namens de Open VLD, vindt het niet nodig om alcoholverkoop in nachtwinkels en tankstations te beperken. In Het Nieuwsblad zei ze hierover: ‘Ik heb geen zin in nieuwe faillissementen’. Een dag later reageerde Nathalie Muylle, woordvoerder alcoholbeleid van CD&V, op deze uitspraak. Muylle noemt het ‘een slag in het gezicht van de meer dan één miljoen landgenoten met een alcoholprobleem’.

Muylle wil dat er een geïntrigeerde aanpak komt: ‘Dat betekent inzetten op preventie en controle, maar evengoed op een beperking van het aanbod. Alle specialisten zijn het daarover eens. Als we geen beperkingen opleggen is het dweilen met de kraan open’, aldus in Muylle in Het Nieuwsblad. Volgens De Block is een gerichte aanpak van de probleemdrinkers voldoende. In haar alcoholbeleid wil ze gelegenheidsdrinkers geen beperkingen opleggen: ‘Negen op de tien mensen in ons land gaat verantwoord om met alcohol’.

Nathalie Muylle vindt het opmerkelijk dat De Block de prioriteit legt bij winkeliers: ‘Van een minister van Economie kan ik nog aannemen dat hij de economische belangen voorop zet, maar voor een minister van Volksgezondheid is dat schandalig en onverantwoord’. Toch staat Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten achter de plannen van De Block. Ze vindt dat overmatig alcoholgebruik moet worden aangepakt, maar wil gematigd optreden: ‘We mogen niet iedereen straffen die een pintje drinkt.’

Datum: 7/11/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...