Alcoholbranche wil af van ‘Oh oh daar gaan we weer’

De Nederlandse alcoholbranche wil dat RTL stopt met het uitzenden van Oh oh daar gaan we weer. Volgens Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA) moedigt het RTL5 reality-programma overmatig alcoholgebruik aan.

STIVA stuurde afgelopen woensdag een brief naar RTL om over het stopzetten van Oh oh daar gaan we weer te praten. In het programma is te zien hoe een groep Haagse jongeren een vakantie op een bekende bestemming doorbrengt. ‘Overheid, gezondheidsprofessionals en bedrijfsleven werken er keihard aan om overmatig drinken tegen te gaan. Dat is de afgelopen jaren gelukkig succesvol geweest’, laat de stichting onder meer weten (link persbericht). ‘De beeldvorming door RTL in programma’s als ‘Oh Oh Daar Gaan We Weer’ kan contraproductief werken op deze gunstige ontwikkeling’.

Cherso
In 2013 riep STIVA RTL5 al op om Oh oh Cherso, de voorganger van Oh oh daar gaan we weer,van de buis te halen vanwege het alcoholgebruik. RTL bleef Oh oh Cherso gewoon uitzenden. Volgens de omroep was het gebruik van alcohol slechts  een onderdeel van het programma.

Datum: 11/11/2016

Update 14/11/2016:
Ook de kennisinstituten STAP en Trimbos keren zich tegen Oh, Oh Daar Gaan We Weer.'Het gaat om onacceptabel gedrag, en dat heeft een negatieve invloed op jongeren', zegt een woordvoerder van STAP.  Ninette van Hasselt, programmamanager jongeren en riskant gedrag van het Trimbos-instituut, vult de reactie aan: 'Wij weten uit onderzoeken dat wie blootgesteld wordt aan beelden van drinkende mensen, zelf ook meer drinkt.' Van Hasselt zegt ook dat 'programma's als Oh, Oh Daar Gaan We Weer laten zien dat veel drinken er bij hoort en grappig is. Om te zeggen welk effect dat heeft, is meer onderzoek nodig. Het draagt in elk geval niet bij aan het bestrijden van probleemdrinken.' RTL heeft op de commotie rondom hun programa nog niet gereageerd.

Update 16/11/2016
RTL past het programma aan. Meer lezen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...