De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Door alcoholgebruik neemt het aantal gevallen van slokdarmkanker aanzienlijk toe. Specifiek gaat het om slokdarm-plaveiselcarcinoom. Dit werd onlangs gepubliceerd in het medische tijdschrift Alcohol and Alcoholism.
Wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat zij een meta-analyse uitvoerden, waarbij zij de resultaten van een groot aantal eerder uitgevoerde onderzoeken met elkaar vergeleken. In totaal onderzochten zij 31.105 gevallen van slokdarmkanker. Er bleek een niet-lineaire dosis-effectrelatie voor het risico op slokdarmkanker en een lineaire relatie voor het risico op slokdarmplaveiselcarcinoom. Voor elk glas alcohol per dag (12,5 gram) steeg de kans op deze vorm van kanker met 33 procent. 12,5 gram is de hoeveelheid alcohol in een bierglas (313 ml), wijnglas (125 ml) en in een glas jenever (44 ml).
Datum 9-6-2020
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Lange tijd nadat ghb-verslaafden in herstel zijn geraakt, voelt het voor hen alsof ze in een soort film leven. Ze zijn nuchter, maar hun gevoel strompelt er in de verte nog wat achteraan. Hoe kan dat? Kent deze verslaving gevolgen die wellicht onherstelbaar zijn?
‘Ik heb altijd goed kunnen tetteren, maar na mijn scheiding werd het een probleem. Toen ging het van drinken naar zuipen. Mijn ex kreeg op een gegeven moment een hersenbloeding en is veranderd. Hij ging veel alcohol drinken en begon mij te slaan. Toen was de maat vol, in 2003 ben ik bij hem weggegaan. Twee maanden later overleed hij.’