Wat doet het met kinderen als ouders het doodnormaal vinden om dagelijks aan de borrel te zitten? Daar richt een nieuw onderzoek zich op, dat uitgevoerd wordt door het Trimbos-instituut en de Radboud Universiteit.

In het onderzoek wordt gekeken naar de rol die het drinkgedrag van ouders speelt in de ontwikkeling van kennis over alcohol in de kindertijd (4-8 jaar) en de kennis over en verwachtingen ten aanzien van alcohol in de vroege adolescentie (9-13 jaar). Hiermee meten de onderzoekers hoe gevoelig kinderen zijn voor drinkgedrag in hun directe omgeving. 

Het Trimbos-instituut en de Radboud Universiteit voeren het onderzoek uit, dat vijf jaar zal lopen.

Vernieuwend
De subsidie voor het onderzoek geeft jonge onderzoekers de mogelijkheid om een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.

Wat vind jij van de insteek van het onderzoek?

Reageer reacties (1)

Peter Hardijzer(22. oktober 2014)

Het lijkt mij een zinnig onderzoek,hoe meetbaar is zoiets?!Vanuit mijn werk als outreachend ervaringsdeskundige en tijdens het geven van gastlessen aan de kids met www.thabus.nl,blijkt dat iedereen wel eens bezig is met het zoeken naar vroege herrinneringen aan alcohol/drugsgebruik in zijn omgeveing.Hoe die ervaringen er ook uitzien en beleefd werden/worden,altijd hebben ze grote impact op de eigen kijk/omgang met stemmingsveranderende middelen.Vooral de zintuigelijke belevingen en emotionele ervaringen van jonge kinderen beïnvloeden de beeldvorming,mijns inziens.Mooi zou zijn als dit onderzoek uitmond in praktische handvatten.

LEES MEER...