De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Er wordt al langer aangenomen dat verslaving in de familie kan zitten, maar nieuw onderzoek wijst uit welke genen precies gerelateerd zijn met alcoholverslaving. Hierdoor wordt het in de toekomst wellicht mogelijk mensen te testen op hun verslavingsgevoeligheid.
Met een techniek genaamd bio-informatica identificeerden de wetenschappers een groep specifieke genen die gecombineerd een duidelijke link hebben naar alcoholverslaving. Die combinatie van DNA werd alleen gevonden bij diegenen die daadwerkelijk met een alcoholverslaving kampten. Dokter Adron Harris van de Texas University zegt daarover: ‘Dit onderzoek is diepgaander dan eerdere onderzoeken. We weten nu welke specifieke genen samenhangen met alcoholverslaving.’ Met deze resultaten hopen onderzoekers de complexiteit van alcoholverslaving te kunnen doorbreken, zodat behandelingen efficiënter en specifieker worden. Ook screenings (nog voor een eventuele alcoholverslaving) worden dan wellicht mogelijk. In dat geval worden de risicofactoren voor een alcoholverslaving in kaart gebracht.
Onderzoekers van Brijder verslavingszorg en het AMC in Amsterdam hebben een nieuwe behandeling gevonden voor langdurige cocaïneverslaving. Het voorschrijven van langwerkende dexamfetamine resulteerde in een aanzienlijke vermindering van het cocaïnegebruik.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Het Trimbos-instituut doet om het jaar onderzoek naar middelengebruik bij jongeren tussen de 16 en 18 op het hbo en mbo. De resultaten van 2021 lieten geen verslechtering zien, maar ook geen verbetering. In dit artikel sommen we de belangrijkste bevindingen op.