Alles over het Post-Acute Withdrawal Syndrome

Wie het Post-Acute Withdrawal Syndrome (PAWS) heeft, houdt ernstige klachten na het abrupt stoppen met alcohol of drugs (ook opioïden). Problemen kunnen maanden- tot jarenlang aanhouden. Hoewel er nog weinig bekend is over het syndroom, is het in de verslavingszorg een bekend begrip.

De oorzaak van PAWS zijn de veranderingen van chemicaliën (zoals dopamine) in het brein als je net in herstel bent. De klachten, zoals ernstige stemmingswisselingen, komen voor in periodes van een aantal dagen. Het syndroom ontstaat het vaakst na langdurig benzodiazepinengebruik.
Omdat er nog weinig onderzoek is gedaan naar het PAWS, komt het niet voor in de DSM-5, het handboek waarin alle psychische stoornissen vermeld staan. Er is daarom ook nog geen medicijn voorhanden.

Symptomen
Van welke klachten je last houdt, hangt af van de soort drug. De meest voorkomende symptomen op een rijtje:

  • Stemmingswisselingen
  • Depressie
  • Geen vreugde ervaren
  • Angstgevoelens (gevoelens van naderend onheil, extreme gevoeligheid voor stress, trillen, zweten en hartkloppingen)
  • Slapeloosheid (extreem weinig of juist veel slapen)
  • Sterke zucht (wat kan leiden tot bijvoorbeeld een verminderde concentratie of angstgevoelens)
  • Agressie

Duur
In welke mate je last krijgt van PAWS, hangt af van verschillende factoren: de drug of choice, hoe lang deze gebruikt werd, de genen en de fysieke en emotionele omstandigheden van iemand. Hoe lang het precies duurt, hangt af van die eerste twee factoren. Ook gebruik van opioïden, antidepressiva en antipsychotica kunnen het syndroom veroorzaken. Of het stoppen met marihuana en anabole steroïden ook PAWS kan veroorzaken, moet nog onderzocht worden. 

15/5/2019 

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...