De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Iemand met een gokverslaving heeft een ander soort brein dan iemand met een drugsverslaving. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC en het Donders Instituut in Nijmegen.
De onderzoekers hebben bij mensen met en zonder gokverslaving met een PET-scan van de hersenen vastgesteld dat er verschil in de dopamineproductie zit. Mensen met een gokverslaving hebben een verhoogd dopaminegehalte. Mensen met een drugsverslaving hebben vaak juist een verlaagd of normaal dopaminegehalte.
Onderzoeker Ruth van Holst, die gespecialiseerd is in hersenprocessen bij gedragsverslaving: 'Gokken kan een roes opleveren en gaat gepaard met verhoogde dopamineafgifte in het brein. Door de overeenkomsten met drugsverslaving werd gedacht dat bij gokverslaving ook sprake is van een afgenomen functie van het dopaminesysteem in het brein. Dat is dus niet zo.'
Datum: 26/07/2017
De zomervakantie is in volle gang. Voor de meeste mensen zijn dat dé weken in het jaar waar vol verwachting naar toe wordt geleefd. Rust, plezier, gezellligheid en genieten zijn de hoofdthema's. Doen waar je zin in hebt en loslaten waar je geen zin in hebt. Al heeft Corona er wel een klein stokje voor gestoken.
De ‘zombie drug’, een mix tussen fentanyl en het verdovingsmiddel voor vee xylazine, wordt door het Witte Huis bestempeld als een ernstige bedreiging voor de samenleving. De drug is in opkomst in Amerika en zou meer verslavend en dodelijker zijn dan andere middelen.
De meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat post- en pakketbedrijven strenger moeten controleren op drugs die via pakketten worden verstuurd. Dit zou in samenwerking moeten met het kabinet.