Anorexia wordt ook veroorzaakt en versterkt door positieve emoties als trots. Dat blijkt uit recent onderzoek van onderzoeker-psycholoog Edward Selby. Tot nu toe werd aangenomen dat alleen negatieve emoties als verdriet, boosheid of een gebrek aan controle bijdroegen aan anorexia. De bevindingen zijn belangrijk omdat deze wetenschap kan bijdragen aan het inzicht hoe anorexia ontstaat en blijft bestaan. Anorexia is een complex ziektebeeld en daarom is het belangrijk om alle emoties te begrijpen, volgens de onderzoeker.

De bevindingen zouden ook het succes van Pro- Anasites verklaren, waarop jonge meisjes en vrouwen uitbundig geprezen worden om hun gewichtsverlies. Doordat positieve emoties en gewichtsverlies aan elkaar gekoppeld worden, komen mensen met anorexia in een vicieuze cirkel die ervoor zorgt dat ze steeds meer af willen vallen.

Selby vindt dat er meer onderzoek nodig is naar een manier om positieve emoties bij anorexiapatiënten te koppelen aan gezonde activiteiten als opleiding, prestaties en gezin of een ander evenwichtiger gevoel van geluk. In Nederland geneest twintig procent van de anorexiapatiënten niet. Anorexia is de psychiatrische ziekte met het hoogste sterftepercentage: 5-10 procent.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...