Anorexiadiagnose bij mannen vaak te laat

Anorexia bij mannen wordt vaak over het hoofd gezien omdat de meesten het als een echte vrouwenziekte zien. Maar volgens Stichting Anorexia Jongens is tien procent van de anorexiapatiënten man. Jongens en mannen worden minder snel doorverwezen dan vrouwen, en dat kan grote risico’s met zich meebrengen, aldus RTL Nieuws.

Artsen en hulpverleners denken bij mannen minder snel aan anorexia omdat mannen bijvoorbeeld vaak extreem veel gaan sporten, terwijl vrouwen eerder laxeermiddelen slikken. Dat overdreven sporten valt minder op, waardoor er dan nog geen diagnose volgt. Artsen zien de symptomen bij mannen dan ook vaak aan voor een andere ziekte en verwijzen de patiënten met verkeerde medicijnen of advies naar huis.
‘De klassieke symptomen die artsen gebruiken om de diagnose te bepalen, zijn vaak meer gericht op vrouwen. Zo staat in de lijst met symptomen de vraag of een vrouw nog menstrueert’, zo zegt sociologe Sarah Lips, die in het verleden onderzoek deed naar mannen met anorexia.

Risico’s
Het is niet zonder risico’s dat mannen en jongens vaak laat de diagnose en een verwijzing krijgen. Hoe langer het duurt voordat de behandeling start, hoe kleiner de kans is op goed herstel. ‘Je moet als mannelijke anorexiapatiënt dus sterk in je schoenen staan, én je hebt een sterke omgeving nodig om achter een doorverwijzing aan te gaan. Als je dat niet doet, kan de ziekte je fataal worden’, zegt Lips.

Verschil
Een opvallend verschil tussen mannelijke en vrouwelijke anorexiapatiënten is volgens sociologe Lips dat mannen meestal wat overgewicht hebben als de anorexia begint, terwijl vrouwen vaak juist een normaal gewicht hebben. Het valt dan bij mannen minder op als ze afvallen, voordat er wordt gezien dat ze teveel afvallen.

Korreltje zout
Of echt maar tien procent van de anorexiapatiënten man is, moeten we volgens Lips met een korreltje zout nemen. ‘Dat zijn alleen de mannen die hulp zoeken. Anorexia is een ziekte die zich zo ontwikkelt, dat je liever niet behandeld wilt worden. Dat betekent namelijk dat iemand zich met je gaat bemoeien, en dan verlies je de controle. De groep mannen die aan de eetstoornis lijdt en geen hulp krijgt, zal in werkelijkheid dus nog wel veel groter zijn.’

19/12/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...