'Antidepressiva nutteloos en schadelijk'

Bijna een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva, terwijl ze dat eigenlijk beter niet moeten doen. Dat zegt arts en epidemioloog Dick Bijl in een interview met Trouw, afgelopen zaterdag.

Volgens Bijl hebben depressieve mensen geen baat bij de pillen en lijden ze zelfs alleen maar schade door bijwerkingen en verslaving. Hij voegt toe dat middelen veel te makkelijk worden voorgeschreven terwijl niet bekend is of ze ook echt werken. ‘De werkzaamheid is niet met gedegen onderzoek aangetoond’, aldus Bijl. ‘Onderzoek dat een gunstig effect van antidepressiva toonde werd gepubliceerd, terwijl onderzoeken waarin geen effecten werden gemeten in een la verdwenen. Bovendien bleken fabrikanten regelmatig te frauderen met onderzoeksdata en hielden ze informatie over ernstige bijwerkingen achter.’

Komende week verschijnt het nieuwe boek van de Deense hoogleraar geneeskunde Peter Gøtzsche, waarin hij fel van leer trekt tegen de medicijnen die in de psychiatrie op grote schaal worden voorgeschreven terwijl hun werkzaamheid op zijn best twijfelachtig is. Dick Bijl schreef bij de Nederlandse editie van Gøtzsche's boek een inleiding over psychofarmaca in Nederland.

Datum: 19/12/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...