Binnen een jaar moeten pakjes sigaretten en shag voor minimaal 65 procent bestaan uit waarschuwingsteksten en foto’s van aandoeningen die het roken veroorzaakt. Daarnaast wordt de minimumleeftijd voor de verkoop van elektronische sigaretten verhoogd naar 18 jaar.

Het kabinet buigt zich deze week nog over de voorstellen van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. De aanscherping van de Tabakswet is grotendeels een uitwerking van een Europese richtlijn. Volgens die richtlijn moeten verpakkingen van sigaretten, shag en waterpijptabak onaantrekkelijk worden. Sinds 2002 staan er waarschuwingsteksten op de pakjes, maar die worden vervangen door foto’s met tekst. Daarnaast wordt de kleinste verpakking sigaretten verboden. Op dit moment zitten er in Nederland nog minimaal 19 sigaretten in een pakje. Dat worden er twintig. Voor shag geldt nu nog geen minimumverpakking, maar de kleinste verpakking wordt straks 30 gram.

De minimumleeftijd voor de verkoop van de elektronische sigaret is een initiatief van Van Rijn zelf. De populariteit van de elektrische staafjes groeit. Uit cijfers van het Trimbos Instituut bleek vorig jaar dat het aantal rokers van elektronische sigaretten in 2013 was gestegen van 1 naar 3 procent van de bevolking. Volgens schattingen van de NVWA roken ongeveer 175.000 rokers regelmatig een e-sigaret. Dat is ongeveer 5 procent van het totaal aantal rokers.

Vanaf volgende maand wordt er gewaarschuwd voor de verslavende werking van e-sigaretten. Er is al langer een discussie gaande of e-sigaretten een beter alternatief zijn voor sigaretten. De Universiteit van Portland publiceerde vandaag een onderzoek in The New England Journal of Medicine. Zij beweren dat e-sigaretten 5 tot 15 keer kankerverwekkender zijn dan stoffen in een gewone sigaret. Het gaat om de e-sigaretten waarin een batterij zit van 5 volt. Bij een hoge verdampingstemperatuur komen hoge concentraties vrij van de kankerverwekkende stof formaldehyde.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...