Een gratis smartphone-app die helpt bij het verminderen van alcoholgebruik. Volgens een onderzoek van University College London (UCL) is het mogelijk.

De app heet ‘Drink Less’. In het onderzoek werden mensen gevraagd zes maanden de app te gebruiken. Als resultaat bleek dat ze gemiddeld 39 eenheden minder alcohol dronken per week. ‘Deze resultaten laten zien dat de Drink Less-app nuttig kan zijn voor mensen die hun alcoholgebruik willen verminderen’, aldus Dr. Melissa Oldham, van het UCL Institute of Epidemiology & Health Care, en hoofdonderzoeker van de studie.

Onderzoek
Aan de studie deden 5.602 deelnemers mee. Dit waren allemaal mensen met een risicovol alcoholgebruik die minder alcohol wilden drinken. De helft van de deelnemers kreeg een link die hen doorverwees naar een voorlichtingssite, de andere helft kreeg een link voor de download van de app.

De app
In de Drink Less-app kan men doelen stellen, bijhouden hoeveel ze drinken en hun humeur en slaapkwaliteit registreren na het drinken van alcohol. Zo toont het de voortgang en kan het feedback en ondersteuning geven. Dr. Sadie Boniface, hoofdonderzoek bij het Institute of Alcohol Studies, laat weten dat deze vorm van zorg niet voor iedereen geschikt is: ‘Apps zijn een waardevol hulpmiddel, maar er is geen wondermiddel voor alcoholschade.’

Reageer reacties (0)
LEES MEER...