Artsen waarschuwen voor Flakka

Komkommertijd? Niet voor artsen van de Spoedeisende Hulp van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Zij kregen in de maand juli twee patiënten binnen die onder invloed waren van de drug ‘Flakka’. ‘Het is een middel dat eigenlijk niet veilig gebruikt kan worden, gebruik het dus bij voorkeur níet’, waarschuwen de artsen nu.

Flakka, officieel alpha-pyrrolidinopentiophenone, is een drug met een sterk hallucinerende werking. De werkzame stof is cathinon, uit de qat-plant. In de Verenigde Staten zouden al tientallen sterfgevallen door de drug zijn gemeld. Na gebruik gaat de hartslag omhoog, worden pupillen groter en verdwijnt de eetlust. Ook kun je in een delirium raken die tot vier uur kan duren. Paranoia, woedeaanvallen, ongecontroleerde bewegingen, trillen en hallucinaties zijn het gevolg. Zoek je informatie over de drugs op Google, dan stuit je vooral op filmpjes waarop te zien is dat gebruikers veranderen in ‘waanzinnigen’ die naakt over straat rennen, zich voor auto’s gooien of door ruiten springen.

‘Als dit toeneemt gaan we zware tijden tegemoet’, zegt SEH-arts Annemarie van der Velden, van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Ook in Den Haag, ’s-Hertogenbosch en Tilburg zouden gevallen zijn gemeld. Het Trimbos-instituut spreekt echter van een storm in een glas water. Volgens woordvoerder Daan van der Gouwe is nog niet één keer officieel vastgesteld dat het echt om Flakka ging. Van grootschalig gebruikt lijkt nog geen sprake. Toch vindt Van der Velden de eerste gevallen op haar Spoedeisende Hulp voldoende om jongeren te waarschuwen voor de drug.

Datum: 03/08/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...