Ayahuasca: ‘Experimenteren op het scherpst van de snede’

Tientallen bedrijfjes bieden ceremonies met de tripdrug ayahuasca, een - illegale - hallucinogene thee die zou helpen bij onder andere verslavingen en eetstoornissen. Het middel kan die juist ook versterken, waarschuwen experts.

Ayahuasca is een hallucinoge thee die wordt gebrouwen door twee planten uit de Amazone samen te koken. In Zuid-Amerika wordt het middel door inheemse stammen al eeuwenlang gebruikt voor rituelen. Maar de laatste jaren wint ayahuasca ook rap aan populariteit bij westerlingen ‘op zoek naar zichzelf’. In Nederland kun je voor een bedrag tussen de 150 en 350 euro elk weekend wel ergens terecht voor een therapeutische sessie met ayahuasca. Veel bedrijfjes die de ceremonies aanbieden roemen ayahuasca als medicijn dat kan worden ingezet bij psychische kwalen: van eetstoornis tot burn-out, verslaving, depressie tot 'geboortetrauma'.

De laatste jaren groeit de populariteit van ayahuasca. Vrouwenbladen als Elle en Viva publiceerden ervaringsverslagen. In Hollywoodfilms als Wanderlust en While we're Young, met Jennifer Aniston, doen personages aan ayahuasca. Zanger Sting, actrice Lindsay Lohan en in Nederland dance-ondernemer Duncan Stutterheim, filosoof Stine Jensen en actrice en dieetgoeroe Fajah Lourens lieten zich enthousiast uit over hun trip.

Waarschuwingen
Het Trimbos-instituut en Jellinek waarschuwen dat de heilzame werking van ayahuasca nog onvoldoende bewezen is en dat de hallucinogene drank de klachten van mensen met psychische problemen juist kan versterken. Het kan verwardheid en onvoorspelbaar gedrag veroorzaken, psychoses triggeren of de eerste stap zijn naar een terugval. Het effect is vergelijkbaar met het synthetische LSD, ook een verboden drug in Nederland.

Prof. dr. Cor de Jong is bijzonder hoogleraar en deskundig op het gebied van zorg en behandeling van verslaafden. Hij zei eerder in Lef over de drug: ‘De eerste stap in herstel is erkennen dat je een probleem hebt wat je zelf niet de baas kunt. Ik vind dat verslaafde Ayahuasca-gebruikers experimenteren op het scherpst van de snede. Ik denk juist dat het voor je herstelfase verstandiger is ver weg te blijven van dit soort grappenmakerij. (..) De werkzame stoffen hebben veel teveel risico’s. Bovendien weet je nooit hoeveel er van die stoffen in het een drankje zitten.’

Datum: 08/08/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...