De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Twintig procent van de Britse babyboomers is een probleemdrinker.
Uit onderzoek van King’s College Londen onder 28.000 (gepensioneerde) Londenaren die zijn geboren tussen 1946 en 1964, blijkt dat een derde van hen regelmatig drinkt. Een op de vijf overschrijdt echter de aanbevolen grens van 21 eenheden voor mannen en 14 eenheden voor vrouwen. 65 procent van hen is man en de zwaarste drinkers tikten 49 glazen per week aan. Als probleemdrinker ben je niet per definitie verslaafd, alcoholgebruik neemt echter wel negatieve gevolgen met zich mee. Volgens de onderzoekers komt probleemdrinken onder deze generatie vaker voor dan bij de rest van de bevolking. Volgens Dr. Ashwort, co-auteur van de studie, zijn veel senioren zich niet bewust van gezondheidsrisico’s. ‘Terugdringen van alcoholgebruik is belangrijk om vroegtijdig overlijden en ernstige alcoholschade te voorkomen.’
Onderzoekers van Brijder verslavingszorg en het AMC in Amsterdam hebben een nieuwe behandeling gevonden voor langdurige cocaïneverslaving. Het voorschrijven van langwerkende dexamfetamine resulteerde in een aanzienlijke vermindering van het cocaïnegebruik.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Het Trimbos-instituut doet om het jaar onderzoek naar middelengebruik bij jongeren tussen de 16 en 18 op het hbo en mbo. De resultaten van 2021 lieten geen verslechtering zien, maar ook geen verbetering. In dit artikel sommen we de belangrijkste bevindingen op.