Begraven voor het goede doel

Jezelf drie dagen in een grote kist onder de grond laten begraven, dat klinkt toch als een zelfmoordmissie? Voor John Edwards uit Ierland was het dat juist niet. Van 1 tot en met 3 maart was hij levend begraven om aandacht te vragen voor verslaving en depressie.

‘Ik weet dat het een nogal radicale actie is’, aldus Edwards, ‘maar ik wil mensen helpen ‘vanuit het graf’ voordat ze er zelf in belanden. Ik wil tonen dat er hoop is.’ Hij liet zich levend begraven voor een kerk in Belfast, in de meest moderne doodskist ter wereld. Groot genoeg om rechtop te zitten en te liggen, met luchtgaten en zelfs een actieve internetverbinding. Tijdens zijn verblijf in de kist heeft John regelmatig live uitgezonden op zijn Facebookpagina, waar de filmpjes nu nog te bekijken zijn. Ook kon je met hem Skypen en is hij digitaal te gast geweest in allerlei nieuwsprogramma’s.

Ontmoeting met God
Edwards is zelf verslaafde in herstel. Op zijn site schrijft hij: ‘Ik heb ruim twintig jaar van mijn leven als alcoholist doorgebracht. Ik was dakloos, suïcidaal, mishandeld, ik heb in psychiatrische ziekenhuizen gezeten.’ Een ontmoeting met God was volgens hem het keerpunt dat ertoe heeft geleid dat hij nu al 23 jaar nuchter is. Mede daarom heeft hij ‘Walking free’ opgericht, een organisatie die verslaafde mensen helpt om een productief en godvruchtig leven te kunnen leiden.

Het is niet de eerste keer dat Edwards ondergronds ging om aandacht te vragen voor verslavingsproblematiek. In juni 2016 liet hij zich in een soortgelijke kist begraven in het Engelse stadje Halifax. Ook toen bleef hij drie dagen onder de grond en was hij met een internetverbinding in contact met de wereld en de media. Volgens schattingen van de BBC bereikte nieuwsberichten over zijn actie toen zo’n achttien miljoen mensen.

Datum: 06/03/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...