Behandeling anorexia mogelijk met diepe hersenstimulatie

Deep brain stimulation (DBS) ofwel diepe hersenstimulatie kan bij mensen met anorexia een uitkomst bieden. Door elektrische schokjes naar het brein te sturen kan het brein als het ware bijgestuurd worden. De behandeling lijkt veilig en werkzaam, zo schrijft onderzoeker van Sunnybrook Research Institute, Nir Lipsman e.a. in The Lancet.

Er zijn verschillende mogelijkheden om Anorexia Nervosa te behandelen, maar wat als al deze behandelingen blijken te falen? Lipsman heeft onderzoek gedaan naar een nieuwe aanpak voor de groep die therapieresistent zijn. Door de elektrische schokjes naar de hersenen te sturen, kan de aandoening verholpen worden.

Hoopvolle resultaten
Zestien volwassen patiënten, voor wie elke andere behandeling niet effectief bleek, kregen de elektroden in hun hersenen geplaatst. Zij leiden gemiddeld al 18 jaar aan Anorexia.  Allen hadden ze een lichaamsgewicht die kritiek is. Zij werden een jaar gevolgd waarna het resultaat werd bekeken.  De Body Mass Index ging met drie punten omhoog, en depressie- en angstsymptomen verminderden. Of het ook effectief is op de lange termijn, moet nog blijken.

Deep brain stimulation
Deep brain stimulation (DBS) is een behandeling waarbij elektroden worden ingebracht op specifieke plekken in de hersenen. Afhankelijk van welke aandoening je hebt, wordt de elektrode op een bepaalde plek aangebracht. Deze geeft stroomstootjes af naar de hersenen waardoor er een behoorlijke afname van zucht naar de verslaving optreedt. Diepe hersenstimulatie wordt al jaren succesvol gebruikt voor aandoeningen zoals  Parkinson, depressie of verslavingen. Er vinden veranderingen plaats inde hersenactiviteiten welke invloed hebben op de afgifte van serotonine. Deze stof zorgt voor gevoelens van beloning en geluk. Het is een belangrijk gedeelte in de hersenen die cruciaal is voor het stabiel houden van stemming, het beperken van depressie en impulsen.

Datum: 28/02/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...