België: Aantal niet-drinkende jongeren gestegen

Het aantal Vlaamse jongeren onder de 16 jaar dat nog nooit alcohol heeft gedronken, is gestegen naar een percentage van 51 procent. Dat blijkt uit een rapport van het Vlaamse centrum Alcohol en andere Drugsproblemen (VAD). Maar zodra deze tieners 16 worden, stijgt het aantal drinkende jongeren sterk. Van de ondervraagde tieners uit de leeftijdscategorie 17-18 jaar, gaf 93% aan ooit alcohol te hebben gedronken.

Het Vlaamse centrum ondervraagt jaarlijks jongeren uit het middelbaar onderwijs over onder andere hun alcoholgebruik. Voor dit onderzoek (schooljaar 2014-2015) werden 36.775 jongeren uit de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar van 67 verschillende scholen ondervraagd.

Hieruit bleek dat het alcoholgebruik onder de Vlaamse jongeren die jonger zijn dan 16 jaar is gedaald. Het alcoholverbod voor jongeren onder de 16 jaar, dat in 2009 werd ingevoerd, lijkt een goede beslissing te zijn geweest aangezien voor het eerst in jaren het aantal jongeren van onder de 16 dat geen alcohol heeft gedronken groter is dan andersom (51 %).

Maar volgens Marijs Geirnaert, directeur van VAD, ligt het niet zo zeer aan het alcoholverbod: ‘Jongeren onder de 16 drinken waarschijnlijk minder aangezien er veel visuele preventiemiddelen zijn ingezet zoals stickers. Deze zijn vrijwel in elke winkel te zien. Dit werkt ook erg goed. Vroeger dronken veel tieners al alcohol thuis vanaf hun 12de levensjaar, deze preventiemiddelen hebben niet alleen jongeren, maar ook ouders bewuster gemaakt.’

‘Leeftijdsgrens naar 18’

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat er veel verandert zodra deze tieners 16 worden. Van de 16 plussers gaf 30 procent aan wekelijks te drinken. Ook geeft het rapport aan dat het aantal bingedrinkers is gestegen. En als het gaat om de 17- en 18-jarigen, geeft 93 procent aan ooit alcohol te hebben gedronken.

Geirnaert pleit voor een nieuwe wetswijziging met 18 jaar als beginleeftijd voor het gebruik van alcohol: ‘Dit zal op de lange termijn het alcoholgebruik onder jongeren tussen de 16 en 18 jaar verminderen, net zoals dat is gebeurd voor jongeren onder de 16. En dit is nodig; jongeren die voor het eerst drinken, voelen niet goed aan wanneer zij te veel hebben gedronken. Daarnaast zijn de hersenen nog heel sterk in ontwikkeling tot hun 18de verjaardag. Er zal protest komen, maar uiteindelijk zal iedereen dat normaal gaan vinden. Zo ging het ook met de vorige leeftijdsgrens.’

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...