België: striktere regels virtueel wedden

Minister van Justitie Koen Geens stelt striktere regels voor bij weddenschappen op virtuele sportevenementen. ‘Deze virtuele sportweddenschappen zijn erg verslavend en mogen niet de indruk wekken dat er een echte sportwedstrijd aan verbonden is’, aldus Geens.

Operatoren krijgen de verplichting om alle verwijzingen naar bestaande sportploegen - zoals spelers, logo's en benamingen - te bannen. Ook zullen ze duidelijk zichtbaar op het scherm moeten vermelden dat het om een fictieve wedstrijd gaat. Of deze maatregelen daadwerkelijk bewezen effectief zijn om gokverslaving te verminderen, is maar zeer de vraag.

Daarnaast wordt de leeftijdsvoorwaarde op 21 jaar vastgesteld, in lijn met de leeftijdsvereiste voor speelautomatenhallen waar automatische kansspelen aangeboden worden. Daarom wordt ook het spelersuitsluitingssysteem (EPIS, excluded persons information system) van toepassing gemaakt op de wedkantoren. Wie op deze automaten wil spelen, moet zich identificeren met de identiteitskaart.

‘Het is belangrijk om maatregelen te nemen om spelers van weddenschappen en kansspelen te beschermen tegen gokverslaving’, aldus Geens. ‘Spelers mogen niet misleid of uitgedaagd worden om steeds meer geld uit te geven. De speler moet zich ervan bewust zijn dat hij niet wedt op een echte sportwedstrijd, maar een fictieve, geënsceneerde wedstrijd waarbij de cijfergenerator bepaalt wie wint en wie verliest.’

Datum: 01/08/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...