Belgische Minister negeert alcoholadvies

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block negeert het advies van de Hoge Gezondheidsraad om alcohol te verbieden onder de 18 jaar. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen.

In België is het als 16-plusser toegestaan om gefermenteerde dranken te drinken. Gedestilleerde dranken mogen niet, maar bier en wijn wel. Dat vond De Block te ingewikkeld. ‘Er komt nu voor iedereen een kristalheldere regel’, zegt De Block tegen De Morgen. ‘Wie 16 of 17 is, mag een biertje of een glas wijn bestellen. Al het andere is verboden. In geval van twijfel mag iedereen naar de identiteitskaart vragen’, aldus de minister van Volksgezondheid.

Advies genegeerd
Met deze beslissing gaat de minister in tegen het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Zij boog zich over de risico’s van alcoholgebruik op aanvraag van De Block en de conclusie was duidelijk: alcohol onder de 18 jaar moet verboden worden.

Drogreden en onbegrijpelijk
‘We moeten vooral het problematisch gebruik aanpakken. Verbieden om te verbieden is niet de oplossing’, aldus De Block. Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol (VAD) vindt dat onzin. ‘Eigenlijk gaat het helemaal niet over welke soort drank je precies nuttigt, het is de alcohol die voor problemen zorgt’, zegt directeur Marijs Geirnaert tegen De Morgen. ‘Onderzoek toont aan dat drinken voor de leeftijd van 18 ernstige risico’s inhoudt. De gevolgen voor het brein zijn funest’, benadrukt Geirnaert. ‘Bovendien weet iedereen dat je een beter beleid kunt voeren als je een duidelijke grens stelt. Ook het advies van de HGR is helder. Het is dus onbegrijpelijk dat de minister dit niet volgt’, aldus de VAD-directeur.

Verboden Vrucht
De Block vertelt de krant dat een verbod het omgekeerde effect zou hebben. ‘We moeten jongeren uitleggen wat de risico’s van alcohol zijn. De ouders vervullen daarbij een belangrijke rol. Maak van bier of wijn een verboden vrucht en ze worden alleen maar aantrekkelijker’, aldus De Block.  
Ook dat klopt volgens het VAD niet, die jaarlijks een bevraging doet in het secundair onderwijs. Geirnaert: ‘Er zijn steeds meer jongeren onder de 16 jaar die geen alcohol drinken. Zij geven als reden omdat het wettelijk niet mag. Voor jongeren is zoiets duidelijk.’

19/10/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...