Betere zorg tabaksverslaving nodig

Er moet meer en betere zorg komen voor mensen die willen stoppen met roken. Dat zei verslavingsarts Robert van de Graaf naar aanleiding van het nieuwe regeerakkoord. Daarin staat dat er een rookvrije generatie moet komen, maar dat ligt voor een deel bij ouders: die moeten stoppen met roken.

‘We hebben wel overal stoppen-met-roken-coaches, maar geen fatsoenlijke verslavingszorg zoals we dat wel hebben voor alcohol- en drugsverslavingen. En dat terwijl roken de meest dodelijke verslaving is’, aldus van de Graaf. Voor een alcohol- en drugsverslaving is er speciale zorg, maar voor een tabaksverslaving nog niet. ‘De meeste mensen kunnen niet zelfstandig stoppen met roken, die hebben hulp nodig. Dus als je het hebt over het nieuwe regeerakkoord en de invulling daarvan, moeten we flink investeren in fatsoenlijke verslavingszorg voor mensen met een tabaksverslaving. Dat ontbreekt nu.’

In Nederland groeien nu ruim achthonderdduizend kinderen niet rookvrij op en sterven er ieder jaar twintigduizend mensen aan de gevolgen van roken. Daarbij heeft het al meer dan een miljoen mensen ziek gemaakt.

Datum: 06-11-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...