Betrek veel meer vrouwen bij wetenschappelijk onderzoek

De biologische verschillen tussen mannen en vrouwen zijn nog groter dan gedacht. Daarom moet er bij wetenschappelijk onderzoek apart naar mannen en vrouwen worden gekeken. Hiervoor pleit Robin Hartman, onderzoeker van het UMC Utrecht. Dit is belangrijk omdat onderzoek grote gevolgen heeft voor de behandeling van vrijwel alle aandoeningen.

De biologische verschillen tussen mannen en vrouwen dragen bij aan een andere ontwikkeling van ziektes tussen de beide geslachten. Dat is onder meer bij sommige vormen van kanker het geval, maar dat geldt voor veel meer ziektes, ook voor hersenaandoeningen. De biologie van vrouwen is dus anders dan die van mannen. Aan ieder wetenschappelijk onderzoek zouden volgens Hartman daarom net zoveel vrouwen als mannen moeten meedoen. Daarnaast moesten de resultaten daarvan apart beschrijven worden. Om dat voor elkaar te krijgen is het nodig artsen en onderzoekers opnieuw op te leiden. Ook moeten onderzoeksinstituten hun onderzoek anders inrichten. Volgens Hartman moet dit zo snel mogelijk gebeuren. ‘Daaruit kunnen zowel voor vrouwen als voor mannen betere behandelingen komen’, ligt Hartman toe.

Verslavingsbehandeling
Van de 3071 studies die Hartman onderzocht, waren er slechts 75 onderzoeken waar aan zowel mannen als vrouwen deel namen. En van die 75 waren er slechts 13 die apart naar de gegevens van mannen en vrouwen keken. Behandelaars in de verslavingszorg pleiten al jaren voor meer onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zouden anders op de bestaande behandelingen reageren dan mannen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...