‘Beweer niet dat alcohol gezond is’

Ook dat ene glaasje alcohol per dag is niet gezond, zo blijkt uit een nieuwe overzichtsstudie van gezondheidsgegevens van 600.000 drinkers uit 19 landen. Het verkort je levensverwachting met anderhalf jaar. Dat alcohol slecht is voor de gezondheid, gonst al langer. Toch willen veel mensen er nog niet aan.

Uit het onderzoek blijkt dat elk glas extra het risico op een beroerte, hartfalen, hoge bloeddruk en aorta-aneurysma verhoogt. Een 40-jarige man die niet drinkt, wordt gemiddeld anderhalf jaar ouder dan wanneer hij elke dag een glas alcohol drinkt. Bij vrouwen is dit 1,3 jaar langer.
En dan richt dit onderzoek zich alleen nog maar op hart- en vaatziekten. Het verhoogde risico op kanker wordt hier buiten beschouwing gelaten, maar onderzoeksresultaten daarover zijn in no time op te lepelen.

‘Beweer niet dat het gezond is’
Sinds 2015 is het advies van de Gezondheidsraad: ‘Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.’ Daarmee is Nederland een van de koplopers. In veel andere landen ligt dat advies nog op meerdere glazen alcohol per dag. Jaap Seidell, voedingshoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, was betrokken bij het opstellen van dat advies. Hij is blij met deze studie, zei hij tegen de Volkskrant. Hij is niet tegen het drinken van alcohol, zolang niemand maar beweert dat het gezond is. Seidell: 'Ik hoop dat de bevindingen uit deze studie eindelijk een eind zullen maken aan de door de industrie gesponsorde studies die nog altijd proberen aan te tonen dat er wel degelijk positieve gezondheidseffecten zijn.'

‘We mogen ook niks meer’
Toch stromen social mediakanalen naar aanleiding van dit nieuws vol met reacties.
Twitteraars zijn boos op de wetenschap, Lindanieuws kopt met ‘Lekker nieuws, zo vlak voor het weekend’, waar de reacties ook niet van de lucht zijn. ‘Dit is ons pleziertje, laat ons toch’, is de tendens. Of: ‘Als we een week geen alcohol kopen, piept de overheid wel anders!’
‘We mogen ook niks meer’, komt ook veel voor. Uit geen enkel onderzoek blijkt echter dat we niet meer mógen drinken, het zijn slechts opsommingen van de risico’s en adviezen.

13/04/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...