Bezorgde ouders over gamende kinderen

Ouders maken zich steeds meer zorgen over de gametijd van hun kinderen. Tijdens de sluiting van de scholen zaten veel ouders en kinderen noodgedwongen thuis en dan valt ineens op hoeveel tijd er achter het scherm wordt gespendeerd. Maar wat doe je met deze constatering?

Volgens verschillende onderzoeken levert langer dan drie uur gamen negatieve effecten op. Veelgehoorde effecten zijn problemen met (in)slapen, het uit bed komen en de kleinere leefwereld die ontstaat. Merk je als ouder dergelijke problemen op, dan is het aan te raden om een gesprek aan te gaan met je kind. Ga na waarom het kind zo graag gamet door bijvoorbeeld zelf een potje mee te spelen. Het tonen van oprechte betrokkenheid en belangstelling voor de leefwereld van het kind zorgt ervoor dat je kind zelf ook meer openstaat voor een gesprek.

Rolmodel

Zelf het goede voorbeeld geven is belangrijk in dit proces. Beperk dus ook de eigen schermtijd van bijvoorbeeld de mobiele telefoon. Leg ’s avonds de gameconsole of telefoon weg, spreek tijden af waarop er wel gespeeld mag worden en ga het gesprek niet aan op het moment dat er gegamed wordt. Gegarandeerd dat er dan een verhitte discussie ontstaat, in plaats van een gesprek.

Voordelen

Er zijn ook geruststellende boodschappen over gamen. Zo zouden jongeren die een uur per dag gamen een beter ontwikkelde fijne motoriek hebben. Ook ruimtelijk inzicht, creativiteit en een sterker oplossend vermogen worden genoemd. Deskundigen zien daarnaast dat de sociale interactie die gamen met zich mee kan brengen voor veel jongeren momenteel als belangrijk wordt ervaren.

Reageer reacties (4)

dDAhObVR(12. februari 2021)

YHcjDRaxwVh

DvkKRIJhsOPx(12. februari 2021)

TptwBRKhsPkUqyxY

gWPynzarNXSQRfB(17. februari 2021)

ozuDUqhwd

NHuPzfArCbysqSvM(17. februari 2021)

DoXrcusOUPHWR

LEES MEER...