Bier als pijnstiller? Doe maar niet!

Alcohol zou een goede pijnstiller zijn. Dit bericht pikten landelijke media op. Pas aan het eind van het bericht wordt duidelijk dat het niet aan te raden is, want op lange termijn levert de alcohol alleen meer problemen op. Onderzoekers willen volgens het bericht wel benadrukken dat alcohol niet goed is voor je gezondheid.

Diverse media benadrukken liever dat een paar biertjes de pijn met een kwart zou kunnen verzachten. Dit zou blijken uit een onderzoek van  de universiteit Greenwich. Bier bestrijdt de pijn zelfs beter dan paracetamol zo wordt gemeld. In het onderzoek komt naar voren dat alcohol een vermindering oplevert in de intensiteit van de pijn. Het kan wellicht overmatig drinken verklaren bij mensen met chronische pijn, ondanks de mogelijke schadelijke gevolgen op lange termijn. De onderzoekers adviseren om eerst langs de dokter te gaan.

Korreltje zout
Toch wordt het artikel gepubliceerd alsof het belangrijk nieuws is. Het bericht wordt door alle media uitgemolken en klakkeloos overgenomen. Er ontstaat een jubelstemming, met het idee dat het een effectieve pijnstiller is. Maar het moet met een korreltje zout genomen worden. Waarschijnlijk zal het onderzoek uitwijzen dat alcohol de pijn bestrijdt. Maar is dit nieuws zo belangrijk dat het door het nieuws opgepikt wordt? Als je een fles whisky leegdrinkt, zal je waarschijnlijk ook niks meer merken van de pijn. Maar het is wel af te raden vanwege de schadelijke gevolgen op lange termijn.

Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 404 mensen die allemaal chronische pijn hebben. De onderzoekers wilden het effect onderzoeken dat alcohol heeft op pijn. De onderzoekers zagen in het bloed van de proefpersonen dat het verdovende effect van alcohol toenam na een paar drankjes.

01/05/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...