Binge drinking vermindert leerproces hersenen

Binge drinking op jonge leeftijd maakt de kracht tussen zenuwcellen en neuronen in het langtermijngeheugen sterker. Het effect daarvan is dat de hersenen minder snel nieuwe dingen leren op een latere leeftijd. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Duke University.

Eerder bleek al dat ratten die in adolescentie blootgesteld worden aan alcohol een minder goed geheugen hebben dan ratten die geen alcohol dronken. Maar tot nu toe wisten wetenschappers niet hoe deze stoornissen zich in het geheugen uitten. Met behulp van kleine elektrische prikkels konden zij het mechanisme LTP (langetermijnpotentiëring) meten. Het LTP is een langdurige versterking van het contact tussen zenuwcellen en neuronen die gebruikt wordt bij het leren van nieuwe dingen en het oproepen van herinneringen. LTP is het hoogst en effectiefst in de jeugd en is cruciaal om grote hoeveelheden nieuw geheugen te verkrijgen tijdens de overgang naar volwassenheid.

De onderzoekers verwachtten een minder actieve LTP bij de volwassen ratten die alcohol dronken in hun adolescentie. Maar het tegenovergestelde kwam uit het onderzoek. Het LTP was hyperactief vergeleken met de ratten die geen alcohol dronken. Daaruit concludeerden de onderzoekers dat als de ratten een periode te veel LTP produceren, er ook een periode aanbreekt waarin ze het aanmaakproces beëindigen, omdat de hersenen verzadigd raken. Dat betekent dat de ratten stoppen met het leren van nieuwe dingen.

Volgens de onderzoekers verandert alcoholblootstelling op jonge leeftijd de manier waarop de hippocampus, die herinneringen opslaat, en andere breinfuncties eruit zien. Dit komt omdat de kwaliteit van de hersencellen onderontwikkeld zijn. De wetenschappers willen jongeren met deze onderzoeksresultaten bewust maken van het feit dat binge drinking tijdens de groei van hersenen blijvende schade kan verrichten op het geheugen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...