Bodycams voor bewustwording alcoholmisbruik

Sinds 2016 wordt het traject ‘de Confrontatie’, dat sinds 2013 door de politie wordt gedaan, ook door gemeentelijke handhavers (BOA’s) uitgevoerd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van helmcamera’s en bodycams om opnames te maken van (minderjarige) dronken jongeren die zich tijdens een uitgaansavond misdragen. Het doel hiervan is om de herhaling van alcoholmisbruik te voorkomen en jongeren en ouders bewust te maken van de risico’s van het vertoonde gedrag.

Als de agenten of handhavers minderjarigen aantreffen die dronken gedrag vertonen, zetten ze de camera’s aan. Wanneer blijkt dat iemand minderjarig en dronken is, krijgt hij/zij een bekeuring en worden de ouders gebeld om hun kind op te halen. Vervolgens wordt, niet lang na het delict, de jongere uitgenodigd om samen met de ouders naar de desbetreffende videobeelden te kijken en hierover te praten. Dit traject wordt ‘de Confrontatie’ genoemd.

Bewustwording
Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat ‘de Confrontatie’ door agenten, jongeren en hun ouders als positief wordt ervaren. Naast dat de beelden bijdragen aan bewustwording van de gevaren van openbaar dronkenschap, biedt het ouders de gelegenheid om meer zicht te krijgen op het (drink)gedrag van hun kinderen. Het Trimbos spreekt van een ‘veelbelovende interventie’.

06-01-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...