Campagne helpt zwangere rokers met stoppen

De campagne om roken tijdens te zwangerschap tegen te gaan, is vandaag gestart. Met deze campagne, onder leiding van staatsecretaris Van Rijn, wil het kabinet laten zien dat het kan lukken om in die periode niet te roken. ‘Maar daar moeten zwangere vrouwen vaak wel hulp bij krijgen’, luidt het.

(Aanstaande) moeders weten vaak dat roken slecht is voor hun ongeboren kind, maar het lukt ze niet altijd om te stoppen, zo stelt het ministerie van Volksgezondheid. Daarom is de boodschap van de actie voornamelijk gericht om de omgeving. Die zou geactiveerd moeten worden omdat deze een cruciale rol speelt in het stoppen met roken. ‘Vooral de partner, de moeder en vriendinnen van de zwangere’, zegt staatssecretaris Martin van Rijn. Die mensen kunnen volgens de staatssecretaris al met hele kleine dingen helpen. ‘Steek bijvoorbeeld geen sigaret op als een zwangere vrouw in de buurt is, of haal je sigaretten en asbakken van tafel als je iemand op bezoek krijgt’, zegt hij. 

Ook worden er zorgprofessionals begeleid om beter te weten hoe ze een zwangere van roken af kunnen helpen. Deze groep bestaat uit verloskundigen, kinderartsen, jeugdverpleegkundigen, gynaecologen, kraamverzorgers, coaches, verslavingsartsen en huisartsen. 

Risico’s
De risico’s van het roken tijdens de zwangerschap zijn onder andere miskramen, vroeggeboorten, aangeboren afwijkingen of zelfs overlijden. Ook hebben de kinderen van wie de moeder heeft gerookt meer kans op luchtwegaandoeningen en overgewicht. De kans dat het kind later zelf ook gaat roken wordt ook vergroot.

Rookvrije start
De kabinet pleit er daarom voor dat kinderen helemaal niet meer worden blootgesteld aan sigarettenrook. ‘Een rookvrije start is een belangrijke stap naar een rookvrije generatie. En ieder kind verdient zo’n start’, aldus Van Rijn.

Nederlandse vrouwen
Van de Nederlandse vrouwen rookt ruim 9 procent tijdens de zwangerschap. Van de laagopgeleide vrouwen zo’n 22 procent. ‘Dat betekent dus dat per jaar zo'n 15.000 kinderen worden geboren die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan meeroken’, zo stelt Van Rijn.

10/02/2017 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...