Op de Spoedeisende Hulp (SEH) komen steeds vaker mensen binnen met gebroken botten, wonden of hersenschade vanwege fietsen onder invloed van alcohol. De provincie Utrecht heeft een campagne gestart om dronken op de fiets stappen tegen te gaan.

Het aantal mensen dat op de SEH belandt door fietsen onder invloed is de afgelopen tien jaar gestegen met 84 procent. Provinciebestuurder Arne Schaddelee zegt dat jonge mensen de gevaren van dronken fietsen niet inzien. ‘Er zijn geen cijfers over de situatie in de provincie Utrecht, maar er wonen veel jongvolwassenen. Deze groep kent de gevaren niet van fietsen onder invloed. Het is dan moeilijker om grenzen te stellen en dus extra belangrijk om na te denken over veilig vervoer naar huis’, zegt Schaddelee. Alcohol vermindert ook je coördinatie waardoor je minder controle hebt over je bewegingen.

De campagne

De campagne ‘Trapper niet in’ moet ervoor gaan zorgen dat mensen minder vaak onder invloed op de fiets stappen. Via de site kun je doorklikken om een ov-reis te regelen, een taxi te zoeken of een vriend of vriendin te appen. Ook is er een Instagrampagina gemaakt. In de zes gemeenten Utrecht, Houten, Leusden, Maarssen, Veenendaal en Zeist is de boodschap ook op straat te zien.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...