Het CDA heeft vorige week dinsdag in een nieuwe visie over de Nederlandse drugsaanpak laten weten dat ze een hardere aanpak willen voor harddrugsgebruikers. Hoewel harddrugs officieel verboden zijn, wordt het bezit van bijvoorbeeld één xtc-pil over het algemeen door autoriteiten toegestaan.

Volgens de CDA is het feit dat harddrugs veelal worden geaccepteerd een van de redenen waarom Nederland in veel hogere mate last heeft van zware georganiseerde drugscriminaliteit in vergelijking met andere Europese landen. ‘We moeten van de drugsnormalisatie af. Het idee heerst dat gebruik, productie en handel niks met elkaar te maken hebben. Terwijl in de drugsindustrie gebruik en productie juist alles met elkaar te maken hebben,’ aldus Anne Kuik, CDA Tweede Kamerlid.

Hardere aanpak
De partij wil de gebruikers direct beboeten. Mochten ze daarna nog eens gezien worden met pilletjes, dan moeten ze van het CDA een taakstraf krijgen. Het CDA heeft het over harddrugs, als xtc-pillen. Over alcohol wordt niet gesproken. Daarnaast staan er in de visie nog meer maatregelen die de partij wil nemen om te voorkomen dat Nederland een drugsstaat wordt.

Coffeeshops verplaatsen
Een ‘strenge anti-maffiawetgeving naar Italiaans voorbeeld’, dat is waar het CDA op doelt. Coffeeshops zouden volgens de partij niet in het straatbeeld thuishoren. Ze zouden daarom verplaatst moeten worden naar bedrijventerreinen.

Er is nog niet bekend of de voorstellen een meerderheid in de Tweede Kamer krijgen. D66 laat duidelijk weten dat het drugs niet wil verbieden.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...