ChristenUnie wil wiet van straat

De ChristenUnie pleit voor het verbannen van wiet op straat. Partijleider Gert-Jan Segers noemt het ‘onbestaanbaar’ dat er tussen winkelend publiek wordt geblowd.

'Het is slecht voor de volksgezondheid en het is verslavend’, zegt Segers. ‘Dus niet op straat blowen. Als je het wel wilt, doe je dat maar op een plek waar het wel mag.’ Aangezien blowen buiten de coffeeshop landelijk is toegestaan, is het voor gemeenten ingewikkeld om een lokaal blowverbod in te stellen. Segers wil door middel van het invoeren van een landelijk verbod voor duidelijkheid zorgen.

Handhaving
De ChristenUnie-leider wil de politiecapaciteit vergroten en laat weten de maatregel niet betuttelend te vinden. ‘Ik vind het een slechte keuze om aan de drugs te beginnen. Maar als je dat wilt, kan dat in de coffeeshops en niet in winkelstraten. Ik zou willen dat ook die uit het straatbeeld verdwijnen, ver bij scholen vandaan’, zo zegt hij tegen NU.nl

Wetsvoorstel
Volgens D66 zou het roken van een joint hetzelfde moeten zijn als het roken van tabak; niet in openbare ruimtes, maar wel op straat. D66-Kamerlid Vera Bergkamp vindt de regelgeving waar de ChristenUnie voor pleit te overdreven. ‘Als je last hebt van elkaars rook, kun je elkaar ook aanspreken’, zegt ze. Preventie, voorlichting en ontmoediging zijn volgens haar, net als bij roken, de beste keuze.

Dinsdagavond dient de ChristenUnie het voorstel in, als de Tweede Kamer debatteert over het voorstel van DD6 om de wietteelt te reguleren.

14/02/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...