De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Het gebruik van cocaïne verandert de structuur van het brein dusdanig dat het risico op een terugval van een verslaving groot is. Deze veranderingen kunnen al ontstaan bij eenmalig gebruik. Dit blijkt uit een onderzoek van University of East Anglia
De veranderingen van het brein zorgen ervoor dat je zelfbeheersing verzwakt. Daardoor kan een verslaafde in herstel makkelijker terugvallen. Uit experimenten op ratten bleek dat cocaïne een kloof tussen belangrijke herseneiwitten veroorzaakt. Hierdoor onderbreekt de communicatie tussen deze twee eiwitten, waardoor de hersenen moeilijker om kunnen gaan met stress. En dat maakt het risico weer groter om terug te vallen in je verslaving. De wetenschappers vermoeden dat hetzelfde gebeurt bij binge drinkers en heroïnegebruikers die proberen te stoppen.
Volgens de onderzoekers kan een medicijn de kloof tussen de twee herseneiwitten herstellen en helpen bij het voorkomen van een terugval.
‘Ik heb altijd goed kunnen tetteren, maar na mijn scheiding werd het een probleem. Toen ging het van drinken naar zuipen. Mijn ex kreeg op een gegeven moment een hersenbloeding en is veranderd. Hij ging veel alcohol drinken en begon mij te slaan. Toen was de maat vol, in 2003 ben ik bij hem weggegaan. Twee maanden later overleed hij.’
Lange tijd nadat ghb-verslaafden in herstel zijn geraakt, voelt het voor hen alsof ze in een soort film leven. Ze zijn nuchter, maar hun gevoel strompelt er in de verte nog wat achteraan. Hoe kan dat? Kent deze verslaving gevolgen die wellicht onherstelbaar zijn?