De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Het gebruik van cocaïne verandert de structuur van het brein dusdanig dat het risico op een terugval van een verslaving groot is. Deze veranderingen kunnen al ontstaan bij eenmalig gebruik. Dit blijkt uit een onderzoek van University of East Anglia
De veranderingen van het brein zorgen ervoor dat je zelfbeheersing verzwakt. Daardoor kan een verslaafde in herstel makkelijker terugvallen. Uit experimenten op ratten bleek dat cocaïne een kloof tussen belangrijke herseneiwitten veroorzaakt. Hierdoor onderbreekt de communicatie tussen deze twee eiwitten, waardoor de hersenen moeilijker om kunnen gaan met stress. En dat maakt het risico weer groter om terug te vallen in je verslaving. De wetenschappers vermoeden dat hetzelfde gebeurt bij binge drinkers en heroïnegebruikers die proberen te stoppen.
Volgens de onderzoekers kan een medicijn de kloof tussen de twee herseneiwitten herstellen en helpen bij het voorkomen van een terugval.
Onderzoekers van Brijder verslavingszorg en het AMC in Amsterdam hebben een nieuwe behandeling gevonden voor langdurige cocaïneverslaving. Het voorschrijven van langwerkende dexamfetamine resulteerde in een aanzienlijke vermindering van het cocaïnegebruik.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Het Trimbos-instituut doet om het jaar onderzoek naar middelengebruik bij jongeren tussen de 16 en 18 op het hbo en mbo. De resultaten van 2021 lieten geen verslechtering zien, maar ook geen verbetering. In dit artikel sommen we de belangrijkste bevindingen op.