D66 Utrecht presenteert Drugsmanifest

De afdeling van D66 in Utrecht heeft het Utrechts Drugsmanifest gepresenteerd. Hiermee willen zij burgemeester Sharon Dijksma en D66-wethouder Eelco Eerenberg (volksgezondheid) overtuigen van de noodzaak van een nieuw drugsbeleid in de stad.

Volgens de Utrechtse D66-raadsleden Has Bakker en Maarten Koning werkt de huidige aanpak averechts. Zij vinden dat de gezondheid, veiligheid en vrijheid van de Utrechtse bevolking niet wordt gewaarborgd. Het gedoogbeleid uit de jaren 70 is achterhaald, en de splitsing tussen soft- en harddrugs onlogisch. Met hun drugsmanifest, vormgegeven in een tienstappenplan, zou een liberaler en realistischer drugsbeleid worden gevoerd.

X-shop

De raadsleden pleiten bijvoorbeeld voor een ‘x-shop’ - een kruising tussen een apotheek en een slijterij - waar enkel xtc wordt verkocht. Bakker en Koning schrijven in hun manifest dat de shop voorlichting en juiste dosering kan aanbieden, en dat deze regulering beter werkt dan het verbieden van verkoop. Ook het legaliseren van thuisteelt van medicinale wiet staat in het plan.

Preventie en hulpverlening

Met de stappen willen ze het verdienmodel van drugscriminelen aanpakken. Daarnaast is preventie en voorlichting een onderdeel van het plan. Onder de 18 jaar is het kopen en gebruiken van drugs verboden. Voor wie er wel mee in aanraking komt op jonge leeftijd, moet er meer maatwerk in hulpverlening komen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...