Dag 7: alcohol en hersenbeschadiging

Vandaag is het (officieel) de laatste dag van de Alcohol Awareness Week, hoewel Lef er morgen nog een dag 8 aan vastplakt. Vandaag staat hersenbeschadiging centraal.

Als je langere tijd te veel alcohol drinkt, kan dit ook langetermijngevolgen hebben, zoals hersenbeschadiging. Een bekend voorbeeld hiervan is het Korsakov Syndroom. Bij dit type hersenbeschadiging treden geheugenproblemen en verwaarlozing van het uiterlijk op. Dit laatste komt door het zogeheten decorumverlies, oftewel verlies in dagelijkse (uiterlijke) verzorging.

Ontwikkeling hersenen
Overmatig alcoholgebruik is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Je hersenen kunnen zich ontwikkelen tot je 30e jaar. Tijdens de puberteit neemt het aantal verbindingen tussen hersencellen toe. Ook het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor redeneren en plannen en zelfbeheersing, is in de puberteit nog volop in ontwikkeling. Een belangrijk hersengebied voor leren en geheugen is de hippocampus. Ook dit deel is tijdens de puberteit nog volop in ontwikkeling. Alcohol kan deze ontwikkelingen nadelig beïnvloeden.

Bij onderzoek naar de invloed van alcohol op de hersenen worden meestal jongeren met alcoholproblemen vergeleken met jongeren die geen alcoholproblemen hebben. Dit zegt dus nog niet direct iets over jongeren die zo nu en dan te veel drinken. Wel wijzen alle verschillende onderzoeken in de richting van schade.

Wist je dat:
- de hersenen van een binge drinker informatie tot 20% langzamer verwerkt dan de hersenen van een jongere die niet of weinig drinkt?
- het risico op verslaving 4 keer zo groot als je onder je 14e begint met drinken, dan als je op je 20e begint?
- Nederlandse scholieren die drinken ook vaak véél drinken? Het percentage drinkende jongeren van 15 en 16 jaar dat zegt in de laatste 4 weken bij minstens één gelegenheid 5 glazen drank of meer gedronken te hebben is hoog: 72%

Bron: Stap, de Hersenstichting
Datum: 20/11/2016

Klik hier voor het inleidende artikel over de Alcohol Awareness Week.
Klik hier voor het artikel van dag 1: alcohol en kanker.
Klik hier voor het artikel van dag 2: alcohol en depressie.
Klik hier voor het artikel van dag 3: alcohol en dementie.
Klik hier voor het artikel van dag 4: alcohol en borstkanker.
Klik hier voor het artikel van dag 5: alcohol en diabetes.
Klik hier voor artikel van dag 6: alcohol en hoge bloeddruk

Reageer reacties (0)
LEES MEER...