Dag 8: alcohol en verslaafden in herstel

Afgelopen week berichtte Lef elke dag over een medisch gevolg van alcohol. Maar hoe zit het nou als je verslaafde in herstel bent, en nooit meer drinkt? Verkleinen al die benoemde risico’s dan weer? Lef zet het voor je op een rijtje.

Kanker (artikel van maandag en donderdag)
In het algemeen vermindert het risico op kanker na 10 jaar abstinentie. Na 20 jaar niet te hebben gedronken is het risico op kanker even groot als het risico voor mensen die nooit alcohol hebben gedronken. Of dit voor alle vormen van kanker geldt, is niet bekend. Over het effect van stoppen met drinken op de specifieke kankervormen darm, alvleesklier en borstkanker kwam in een literatuurstudie van KWF Kankerbestrijding helaas niets naar voren.

Depressie (artikel van dinsdag)
Uit een onderzoek van Ketzer aan de Universiteit van Utrecht blijkt dat als je overmatig drinkt en depressieve klachten hebt, het van belang is te stoppen of op zijn minst te minderen. Als je stopt met drinken, verdwijnen de depressieve klachten meestal geleidelijk. Volgens Ketzer blijft een klein aantal mensen depressieve klachten vertonen nadat ze enkele weken gestopt zijn met drinken. Hoe groot dat aantal is, is onbekend. Mensen die toch negatieve gevoelens blijven houden kunnen die opvangen met medicatie of in combinatie met psychosociale begeleiding. Geert Dom (Universiteit van Antwerpen): ‘Als je van nature aanleg hebt tot depressie (zelf al doorgemaakt en/of familiale belasting) zal dit ook blijven tijdens abstinente periodes. Belangrijk is echter dat blijven drinken je depressieve klachten sterk verhoogd.’

Dementie (artikel van woensdag)
Korsakov is niet te genezen, maar is in tegenstelling tot alzheimer geen progressieve ziekte. Dit betekent dat je gezondheid stabiel blijft of kan verbeteren als je stopt met drinken. Die verbetering is bij ongeveer twintig procent van de patiënten te zien. Maar de grootste groep blijft stabiel als hij of zij stopt met drinken. Als je niet stopt kan de ziekte van Korsakov overgaan in alcoholdementie. In dat geval raak je herinneringen van vroeger kwijt. Velen kunnen dan niet meer zelfstandig thuis wonen en belanden in een verpleeghuis.

Diabetes (artikel van vrijdag)
Naar het effect van stoppen met drinken op (het risico op) diabetes is nog geen onderzoek gedaan. Suzanne Pieper, teamleider Kennis & Innovatie van het Diabetes Fonds is speciaal voor Lef Magazine op zoek gegaan naar andere onderzoeken, maar kon ook op dit specifieke gebied niets vinden.

Hoge bloeddruk (artikel van zaterdag)
Een hoge bloeddruk kan leiden tot een hartaanval, beroerte, nierfalen en hartfalen. Stoppen met alcohol vermindert al die risico's, hoewel dat natuurlijk geen garantie is dat je nooit met deze aandoeningen te maken krijgt. Deslaniettemin kunnen we over het algemeen stellen dat wie stopt met drinken, minder risico loopt op een hoge bloeddruk.

Hersenschade (artikel van zondag)
Of hersenschade door alcohol omkeerbaar is, is volgens professor Reinout Wiers (UvA) lastig te onderzoeken: 'Je kunt onderzoek doen door iemand die in herstel is, langere tijd te volgen. Zo kunnen we zien of de cognitieve functies op den duur beter worden. Daar moet dan wel een controlegroep van dezelfde leeftijd zonder verslaving tegenover staan.' 

Hersenfuncties die bij jongeren beschadigd kunnen zijn door bingedrinken, herstellen zich weer deels als een aantal weken helemaal niet wordt gedronken. Het is nog onduidelijk of bijvoorbeeld de hoogte van de IQ-score hoger had kunnen zijn als iemand nooit had gedronken.

Zo’n 25 procent van de mensen met Alcohol Related Brain Damage herstelt enigszins, en 25 procent helemaal, mits ze juist behandeld worden.

Bronnen: Onderzoek De Wildt & Vedel,  Korsakov kenniscentrum, KWF Kankerbestrijding, Diabetesfonds, Hersenstichting, UvA

Datum: 21/11/2016 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...