De 7 grootste fabels over seksverslaving

Herken jij de onzinverhalen over seksverslaving? Lef zet de zeven meest gebruikte fabels voor je op een rij.

1. Alleen mannen zijn seksverslaafd

Vrouwen kunnen ook verslaafd raken aan seks. Er lijken wel meer mannen dan vrouwen last te hebben van deze verslaving. In Amerika is twee op de drie seksverslaafden een man.

2. Iemand die vaak vreemdgaat is seksverslaafd

Was het maar zo makkelijk vast te stellen! Een verslaving heeft niks te maken met de hoeveelheid, maar met de lichamelijke en psychische beperkingen die iemand ervaart door de afhankelijkheid.

3. Iemand die zedenmisdrijven pleegt, heeft altijd een seksverslaving

Dat hoeft niet. Iets meer dan de helft van veroordeelde zedendelinquenten is verslaafd aan seks. Bij pedoseksuelen ligt dit cijfer hoger, rond de 71 procent.

4. Een seksverslaving is geen echte verslaving 

Een seksverslaving heeft vergelijkbare gevolgen als een alcohol- of drugsverslaving. Ook een actieve seksverslaving staat een normaal functionerend leven in de weg.

5. Een fetisj is een vast onderdeel van een seksverslaving

Het beleven van genot door bepaalde voorwerpen of rituelen kan de seksuele prikkels bij een verslaafde versterken. Maar niet iedere fetisjist is per definitie seksverslaafd en niet elke seksverslaafde heeft een fetisjisme.

6. Geen seks hebben is een keuze

Dit is niet altijd het geval bij mensen met een actieve seksverslaving. Machteloosheid en een lage impulsbeheersing spelen hierbij een grote rol. Stoppen is ondanks de vervelende gevolgen niet altijd een optie in de beleving van de actieve verslaafde.

7. Een actieve seksverslaving heb je voor je leven

Er zijn genoeg seksverslaafden in herstel die dit kunnen ontkrachten. Zo bestaan er verschillende therapieën die speciaal zijn gericht op seksverslaving. De vaak langdurige behandeling vereist wel openheid, aanvaarding en bereidwilligheid van de verslaafde in herstel, tijdens bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...